Lett å få øye på oss her - selv uten briller..

”Mange unge, spesielt i en skolesituasjon, kan få et ufortjent stempel fordi de rett og slett sliter med å få med seg innholdet i det de leser. De bruker energien på selve lesingen, og det kan vi ved hjelp av denne testen avdekke og gjøre noe med.”

AlfaWiz har selv innredet sine svært så hyggelige lokaler rett ved hovedinngangen i Lilleeng Helsepark.

— Det er veldig enkel adkomst, og lett å finne oss her inne, sier optikerkoordinator Magdalena Czajkowski i AlfaWiz. Nå har vi vært her siden September 2019, og det har gått veldig fint, vi er veldig fornøyde her, forteller hun.

Pål Kolsrud, som driver AlfaWiz i Lilleeng Helsepark, driver også Optikk og Synshjelp i Ski, som han startet i 1983. Kolsrud, som er optiker, har selv utviklet en lesetest, en helt egen teknikk for blant annet å avdekke hvordan tekst blir oppfattet. For eksempel kan problemer med å få med seg innholdet i hva man leser ha en sammenheng med synsfeil. Mange, også unge, spesielt i en skolesituasjon, kan få et ufortjent stempel fordi de rett og slett sliter med å få med seg innholdet i det de leser. De bruker energien på selve lesingen, og det kan vi ved hjelp av denne testen avdekke og gjøre noe med.

Alfawiz gjennomfører en synstest.
Alfawiz gjennomfører en synstest.

— Vi tester synet ved hjelp av veldig moderne teknologi. Vi bruker ikke plakater med bokstaver i ulike størrelser lenger, nå er det flere og grundigere tester vi gjør og vi har stort fokus på nærsynet. Øynene våre er ikke laget for å lese, så at mange har utfordringer med dette er helt naturlig.

Det er mange fordeler å være i en helsepark, vi får mye trafikk forbi. Det er kanskje ikke så mange som tenker på det, men synsfeil kan gi mange ulike symptomer og ha sammenheng med mange andre plager. Nakke og skulderproblematikk, for ikke å snakke om hodepine. Det er mange som sliter, og ofte ser vi at det kan ha en sammenheng med at man egentlig har synsproblemer. I helseparken er det mange aktører, og vi bruker hverandre der vi ser at det kan være til hjelp for brukerne.

— Vi har ikke åpent etter kl 16, og det er fordi en synstest bør tas tidlig på dagen. Sent på dagen er man ofte sliten og resultatet kan bli unøyaktig. Det er derfor viktig å tenke på dette når man skal teste synet sitt, avslutter Magdalena.

Les mer og finn vår kontaktinfo på våre sider.

Denne saken ble opprinnelig publisert i Vingparkenmagasinet for 2020.